


Scopul purtarii unui corset este de a corecta pozitia incorecta, actionand prin intermediul unor pernite plasate in interior in anumite puncte de presiune.
In functie de gradul curburii si de varsta pacientului, se recomanda purtarea corsetului 12 ore pe zi (noaptea) sau 23 de ore. Ora ramasa din cele 23 trebuie dedicata kinetoterapiei, pentru a evita aparitia hipotoniei la nivelul muschilor coloanei vertebrale.
Exista mai multe tipuri de corset, fiecare cu avantaje si dezavantaje.
Pentru scoliozele infantile si juvenile se recomanda de obicei un corset Milwaukee. Acesta actioneaza si asupra coloanei cervicale (gat), tractionand continuu vertebrele.
Pentru scoliozele prepubertare si pubertare se folosesc corsetele Cheneau si Boston/Euroboston.
Chenau incepe la nivelul soldurilor si se termina la nivelul claviculelor, avand 2 decupaje pentru sani daca este vorba despre o pacienta. Un avantaj este faptul ca are inchidere in fata, astfel cel care il poarta se poate descurca singur in a-l pune si a-l da jos.
Boston incepe de asemenea la nivelul soldurilor si se termina in fata sub sani, iar in spate mai urca vreo 10-15 centimetri. Acesta se inchide in spate, necesitand de obicei asistenta la imbracare. Deoarece corsetul trebuie sa se muleze foarte bine pe corp pentru a avea rezultatele dorite, trebuie strans destul de tare.
Corsetele sunt confectionate dintr-un plastic dur si au in interior pernite ceva mai moi, dar care aplica totusi o presiune destul de mare, asa ca cea mai simpla modalitate de a vedea daca are sau nu efect este analiza vanatailor si ranilor produse in zonele de presiune. Cand nu mai exista o presiune suficienta la acel nivel, este timpul pentru o vizita la centrul care a confectionat corsetul pentru a-l adapta.
In cazul meu, mergeam o data la 2-3 luni pentru mici modificari.
Pe sub corset puteti purta un maiou/tricou dintr-un material care absoarbe transpiratia (cred ca bumbacul este cel mai indicat). E de preferat ca in zona acoperita de corset maioul sa nu aiba cusaturi, pentru ca acestea se impregneaza in piele si pot cauza rani.
Rezultatele nu depind atat de mult de tipul de corset, cat de corectitudinea cu care este purtat. Eu am avut un Chenau initial, pe care l-am schimbat dupa vreo 2 ani cu un Boston. Boston-ul mi-a placut mai mult pentru ca era mai usor de camuflat sub haine, pe cand Chenau-ul era mai practic pentru ca puteam sa-l inchid si sa-l deschid singura.
Boston-ul mi-a placut mai tare si pentru ca atunci cand a fost construit mi s-au luat masuri fara a ma introduce mai intai intr-un mulaj de gips ( ca pentru Chenau), dar tinand cont ca mulajul se face in maxim 2 ore, nu e un inconvenient atat de mare.
Teoretic corsetele sunt finantate de catre Casa de Asigurari de Sanatate, dar parintii mei nu au avut niciodata rabdare sa adune toate actele necesare si sa astepte minim 3 saptamani pentru un raspuns, asa ca l-au platit direct. Informatii despre actele necesare gasiti la firmele care produc corsetele (Romhandicap, Euromedical Systems, Ortotech, Ortoprofil).
In poze puteti vedea un Chenau, un Milwaukee si un Boston. Seamana un pic cu aparatele de tortura din Evul Mediu. :)